понеделник , ноември 29 2021
Извънредни новини

Атанас Радев: Трябва да си направим изводите за това по какъв начин сме изгонили хората от залата и да ги накараме да дойдат отново

Интервю на Светлана Димитрова от Дарик радио с мениджъра на Берое
 
Изиграхте няколко контроли, в които записахте загуби. Притеснителни ли са тези резултати?

-Не мисля. В контролните срещи всеки може да загуби. Няма гаранция, че като печелим в тях, същото ще важи и за първенството. Ние променихме изцяло концепцията на клуба, насочихме усилията си към привличането на млади и перспективни български играчи. Успяхме да привлечем няколко такива момчета, които едновременно с това имат и доста голям опит в баскетбола – Тихомир Желев, Милчо Борисов. От миналогодишният отбор останаха трима-четирима. Да изградиш един отбор са нужни доста повече месеци от времето, което сме работили до този момент. Ние сме най-младият отбор в първенството, най-възрастният ни играч е роден през 1986 година. Резултатите от контролите едва ли могат да отразят това, което ще направим. А и не мисля, че разликата в точките в тези срещи е реална. Отборът на Берое ще покаже истинското си лице и потенциала, който има най-рано около Нова година и може би преди плейофите.С този млад състав какви са целите в първенството?

-Те винаги са високи. Но първо искаме да напълним залата. Защото не смятам, че е нормално мачовете от А група, които отбора е играл преди да събират повече публика от тази, която идва на срещите с тимове като Левски и Лукойл Академик. Знаем каква е разликата в двете първенства. Трябва да си направим изводите за това по какъв начин сме изгонили хората от залата и да ги накараме да дойдат отново. Това ще стане с много работа и себераздаване, както и с добра игра. В последствие ще дойде и класирането като такова. Аз и друг път съм казвал, че не мисля, че има някакво значение дали си пети, седми или девети. Като не си взел медал или не си първи, какво значение има?Кой помни втория?! Целите на ръководството също са високи, но пък нямаме товара на задължителното класиране – първо, второ, пето място. Първата ни идея е да напълним залата. Когато това стане всичко ще си дойде на мястото.

Мисия възможна ли е това?

-Да, защо не?! Работим здраво, опитваме се да направим всичко, както трябва, момчетата започват да влизат в час и да отговарят на това, което ние искаме и ще видим какво ще се получи. Надявам се с всеки един мач да има все повече хора. И един повече пак е добре. Накрая на сезона залата ще е пълна.

Какво ви предстои до началото на сезона ?

-Започваме другата седмица с гостуване на Левски. До тогава ще изиграем три контроли, а може и да станат четири. Тази вечер играем срещу Черноморец, в петък от 18,30 часа и в събота от 15,30 в нашата зала играем срещу Академик (Благоевград) – отбор от А група с доста потенциал. И може би ще изиграем още една контрола във вторник срещу Академик (Пловдив).

Какво очакваш от шампионата тази година?

-Както всяка година преди началото всеки има амбиции – за влизане в четворката, за титлата. Не винаги обаче се получава както се мисли. Суперзвездите и бюджета не ти гарантират нищо. И независимо какво се казва сега, важно е какво ще се случи през май и юни.

Прекрати кариерата си и вече си от другата страна. Как ти се струват нещата там?

-Трудни, все още реагирам като играч, разсъждавам като такъв, трудно взимам някои решения. Отделно от това се ангажирам емоционално, трудно ми е да гледам как нещата не се получават, искам да вляза, а нямам право. И може би от време на време съм малко по-мек, както и останалите ми колеги. Позволяваме неща, които не трябва да се случват. Трябва ни малко опит да придобием и всичко ще си дойде по-местата. Последният случай, за които се сещам е от мача в Бургас преди дни. Седем секунди преди края ни водеха с две точки, но ние взехме кофти решение за отиграване на ситуацията. Половин час след това, когато премислихме самата ситуация, имахме доста по-добри решения, но в онзи момент ни дойде нещо скандално. Опит. В следващия мач няма да го допуснем.

Приключи ли селекцията в тима?

-Не, при нас това е отворен процес. Имаме право до февруари да картотекираме момчета, които не са играли в други клубове в България. Плаща се минимална глоба, че не са картотекирани в срок, но ние сме отворени и ако намерим подходящ играч, който да отговаря на критериите ни като клуб ще го привлечем. Мисля обаче че в момента сме добре комплектовани. Ще поемем риска да дадем шанса на момчетата от школата. Трябва да имат време за игра и да могат да се развият по някакъв начин.

Миналата година разчитахте много на отбора на Тракийския университет. Как стоят нещата този сезон?

-Да, миналата година отборът на Тракийския университет ни помогна да развием нашите млади играчи, на които не можехме да осигурим достатъчно игрово време. Тази година при наличието на този млад отбор, не че нямаме нужда, но не е задължително да го има. И в крайна сметка ние като клуб не можем да си позволим да финансираме още един отбор. Защото няма какво да се лъжем финансово този отбор струва между 80 и 100 000 лева. Предпочитаме тези пари да ги включим в цялостната концепция на Берое. Все още не е загубен като кауза, водят се преговори със самия университет. Нашето желание обаче е да осигурят малко повече пари и финансиране за този отбор. Момчетата, които са на по 16-17 години имат нужда от тези мачове. Благодарни сме на Тракийския университет за това, което направиха миналата година. Надяваме се тази година отново нещата да се случат и да продължим сътрудничеството си. На този етап обаче няма как да стане това, защото е непосилно за нас.

Залата, която сте заявили за мачовете е тази, която ползвате отдавна – Общинска зала. Има ли вариант обаче да играете в новопостроената зала в двора на СОУ „Иван Вазов”?

-Имаме го като идея. Водени са разговори, но аз не съм присъствал и няма как да кажа какъв е развоят им. Като цяло от общината имат добро желание да ни я дадат. Проблемът е, че тя не е разграфена за баскетбол, няма и кошове. Според нас обаче тя ще е по-удобна за всички, които посещават баскетбола, защото се намира на по-централно място, по-близо е, може да идват повече деца. Тази, в която сега играем е по-труднодостъпна, особено за деца и ученици. Без родител да дойдеш е трудно. Същевременно се изискват и ресурси за това, няма как да тръгнеш пеша от Железник до залата.

По правилник имате ли право да сменяте залата по средата на сезона?

-Ние сме я заявили като резервна зала. Затова не е проблем, стига да се вземат кошове и да се разграфи. Ние обаче не можем да си позволим това, не знам дали общината може. А и не са длъжни да ни ги осигуряват.

Има ли интерес от страна на децата към баскетбола?

-Определено това, че сме най-младия отбор в първенството ще помогне за този интерес. Но все още е рано да кажем какъв ще е той. Отборът е събран на 1 септември. Не сме изиграли най-хубавите си мачове, не сме привлекли хората. Според мен интересът ще дойде когато напълним залата. Имаме идеи, които ще реализираме заедно с община Стара Загора. Става дума за детска лига, ученическа лига, има различни варианти като този някои от момчетата от отбора да поемат по едно училище през седмицата, децата да имат допир до отбора, да се правят открити уроци по баскетбол. В крайна сметка не е толкова важно какъв спорт се тренира, важното е децата да излязат от домовете си, да станат от компютрите и да почнат да спортуват. В момента има страшно много деца с наднормено тегло, с увреждания.

С толкова късен старт на подготовката стигна ли ви времето?

-Определено не. По доста субективни причини обаче се забавихме. Но и да бяхме почнали по-рано пак нямаше да ни стигне времето, защото имаме много нови момчета, много млади. Ще се развиваме с мачовете през сезона.

Привлякохте един чужденец – Доминик Уилкинс. Как се чувства той?

-Добре е. Мисля, че ще ни свърши доста работа, но ще видим дали сме успели с избора. Само от едно видео няма как да прецениш дали ще пасне на отбора. Той е играл с други играчи, в съвсем друга лига. Нашата работа е да се опитаме да го сработим с отбора, да му дадем поле за изява и той да покаже какво може.

Коментари

Програма/резултати | Класиране - НБЛ | Класиране - Балканска лига | Магазин

Виж още

Бойко Миленков : Работим ден за ден и не летим в облаците

Oт  17:00 ч . днес вторият отбор на Берое ще се изправи срещу Шумен в ...

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com