понеделник , ноември 29 2021
Извънредни новини

Интервю с треньорското трио на БК Берое пред ТВ Стара Загора

Атанас Радев, Тодор Тенев и Бойко Миленков ще водят състава на Берое през сезон 2013/2014. Пред телевизия Стара Загора, тримата отговаряха на въпроси в качеството си на треньори за първи път. Ето как протече и самото интервю.
Да започнем първо с това, дали ще участва Берое в НБЛ ? Това е въпроса, който си задават повечето фенове. Разбрахме,че отбора е подал заявка за участие.
Атанас Радев: Ще участваме в Лигата, това е целта ни. Все още не сме платили нужния депозит, но имаме време, а и едва ли всички други отбори са го сторили.
Има ли яснота колко отбора ще участват в НБЛ тази година ?
Радев: Отборите изявили желание са девет. От миналогодишния формат, отпадат националите до 20 години. Все още няма яснота около начина на провеждане на първенството. Има вариант с 3 завъртания и такъв с 4. До средата на месеца ще се знае.
Ясна ли е структурата в отбора. Кой ще бъде старши треньор, помощник, мениджър и т.н. ?
Радев: Структурата е ясна. Борко Маринов ще се занимава с административната част. За селекцията отговарям аз, като мениджър. Отделно от това, тримата ще бъдем треньори с равни права. Решенията ще ги взимаме заедно.
Въпрос и към Тодор Тенев. Подготовката вече започна, а може да се каже, че отбора в по-голямата си част е нов. Да кажем няколко думи за селекцията, това може би е най-интересно за зрителите ?
Тенев: На този етап нови в тима са Тихомир Желев и Милчо Борисов от Черно Море, Деян Карамфилов, който се състезаваше в отбора на TESY България (20) и Юли Арабаджийски от Академик – Пловдив. Включени са Петър Загоров и Ангел Ангелов, които бяха част от отбора на Тракийски университет през миналия сезон. До края на седмицата очакваме американеца Доминик Фъргюсън играещ на позиция център. Това са новините около селекцията до момента.
Четирима юноши на клуба участват в подготовката заедно с мъжкия отбор. Има ли шанс, някой от тях да остане в състава ?
Тенев: Да, всичко зависи от тях. Идеята ни е в групата за всеки мач да попадат поне по двама юноши.
Това,че ставате треньори означава ли,че слагате край на кариерата си ? 
Бойко Миленков: За себе си мога да кажа, че категорично слагам край на състезателната си кариера. Мисля,че и те са взели същото решение. В съвсем ново амплоа сме, но и тримата сме безкрайно амбицирани за работа. Времето ще покаже дали ще се справим.
Не можем да не засегнем една по-неприятна тема. Става дума за атаките към Берое в медийното пространство. Вероятно е свързано с напускането на Георги Младенов, който като че ли остана разочарован от това. Влияе ли това по някакъв начин на вас, на момчетата и на работата ?
Радев: Определено влияе негативно. Не мисля,че трябва да го коментираме. Всеки обаче има едно на ум. Затруднява ни при провеждане на селекция и разни други дела. Не сме обаче първия клуб с подобни проблеми. Въпреки това мисля, че с течение на времето нещата ще си дойдат на мястото.
Има ли някакви гаранции за финансовата стабилност на отбора ?
Радев:Основният ни гарант е Община Стара Загора, както и няколко баскетболни деятеля. Горе-долу структурата е една и съща.
Не е тайна,че бюджета ще е по-ограничен спрямо миналогодишния.
Радев: Да, така е. Ще се опитаме да променим системата на работа, която изцяло е сбъркана в България. Привличането на такъв голям брой чужденци е излишно. Смятаме, че с по-малко финанси също можем да постигнем дадени резултати. Присъствието на голям брой чуждестранни играчи не е гаранция за успех. Ние в момента разполагаме с 5-6 момчета, които са минали през националните гарнитури. Те са перспективни и талантливи. Вярваме, че ще постигнем поне същите резултати, но с много по-малко пари.В крайна сметка, обаче, самата работа с тези момчета е по-важна от постигането на определено класиране.Важно е залата да бъде пълна, в града да се заговори за баскетбол и да се знае,че в Берое има и местни момчета. Единствения старозагорец в отбора през миналия сезон беше Тошко Тенев, а той бе помощник треньор.Това са по-важните неща. Няма значение дали си 4-ти,5-ти или 6-ти например. Не си ли първи, не е от особена важност.
Значи е ясно,че Берое не може да се включи в борбата за призовите места ?
Радев: Никой не би могъл с точност да каже. Ако измерваме нещата с пари, да по-назад сме в подредбата. За сметка на това разполагаме с качествени момчета и желание за работа с тях. Пак повтарям, нашата цел е да пълним залата и хората да се радват на баскетбола. Това е важното, а не кой колко добър треньор е .
Тодор Тенев има най-голям треньорски опит може би. Беше помощник треньор в първия отбор и старши треньор на Тракийския университет. Спечелихте и купата на БФБ. Полезен ли ти беше този опит и имаш ли самочувствието да бъдеш един от треньорите е Берое ?
Тенев: Не мисля,че една година е кой знае какъв опит. Със сигурност ми беше полезно да бъда помощник на Георги Младенов, както и партньорството ми с Наско Радев в Тракийски Университет последните 2 месеца. Нагласата ми е като за едно ново начало. И тримата сме много амбицирани. Все пак успях да видя кое как се прави.
Ще има ли отбор на Тракийски университет ?
Тенев/Радев: В процес на преговори сме. Надяваме се на по-сериозна подкрепа от ръководството на университета. На този етап, издръжката на още един отбор е непосилна за нас.
Не е ли по-добре да се обединят усилията в един отбор ?
Радев: От финансова гледна точка да. Хубаво е обаче да има такъв отбор. Той се явява преходно звено между юношески и мъжки баскетбол.
Тенев: Бих добавил, че миналата година някой състезатели изпитваха крещяща нужда от игрово време. Ако не беше този отбор, те нямаше къде другаде да се изявят. Състава наистина беше доста широк, а сега не можем да си позволим такова нещо.
Радев: Тази година, същите момчета ще получат игрово време в първия отбор.
Започна вече подготовката. Разбрахме, че наблягате повече на физическите натоварвания ?
Миленков: Да, няма как да избегнем този момент. Първата седмица е встъпителна. Не знаем кой как е тренирал през лятото и едно претоварване би могло да доведе до контузии. Постепенно ще засилваме натоварванията. Доста работа ни чака, но сме благодарни на ръководството за оказаното доверие. В крайна сметка, цял живот се занимаваме с баскетбол. Дано всичко е наред и да вървим напред.
Упорити хора сте, не си тръгвате от Стара Загора. Стана като втори роден за вас.
Миленков: С Тошко и Наско сме играли заедно и в други отбори. Никога не съм си представял,че така ще се завъртят нещата. Такъв е живота в крайна сметка.
Следите ли как протичат селекциите в другите отбори? Може би Берое ще се окаже най-младия състав. Има няколко наистина талантливи момчета. Можете ли да кажете нещо повече ?
Радев: Вярваме,че момчетата, които са тук имат достатъчно качества. Тихомир Желев дори стигна до мъжкия национален отбор, но за жалост се контузи тежко. Борисов и Карамфилов са били национали до 20 години. Юли Арабаджийски безспорно е голям талант. Надяваме се в края на сезона всеки да е доволен от свършената работа.
Споменахте, че ще разчитате на американски център. Нещо повече можете ли да кажете за него ?
Радев: Ако не се лъжа е роден 88-ма година. Играл е във Флорида. Това ще е първата му година в Европа. До колкото знаем е бил една от надеждите в американския баскетбол, но нещата не са се развили по най-добрия за него начин.
За какъв период е договора му ?
Радев: За 2 години. Едно от условията с които започвахме преговорите с всеки един чужденец беше договорите да бъдат 2 или 3 годишни. Това важи и за българските състезатели. Не мислим,че е нормално всяка година да правим нов отбор.
Ще се търси ли и друг чужденец ?
Радев: Гледаме, ако видим нещо интересно можем да привлечем и още един. В момента обаче не е самоцел. Не сме решили дали ще е плеймейкър или център. С течение на времето ще стане ясно.
Как ще протече от тук на сетне подготовката? Има ли шанс да се проведе турнира за купа Стара Загора ?
Тенев: Пълна яснота няма. Имаме идеи,но в процеса на работа ще се изяснят нещата. Има голяма вероятност турнира да се проведе, а и желанието ни е такова.
Радев: Не сме отправяли покани към отбори все още. Трябва първо да разберем дали ще имаме възможността да го проведем този турнир.

Коментари

Програма/резултати | Класиране - НБЛ | Класиране - Балканска лига | Магазин

Виж още

Бойко Миленков : Работим ден за ден и не летим в облаците

Oт  17:00 ч . днес вторият отбор на Берое ще се изправи срещу Шумен в ...

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com