понеделник , ноември 29 2021
Извънредни новини

Интервю на Десислава Джерманска с Васил Кифев – изпълнителен директор на БК Берое

Берое (Стара Загора) завърши на седма позиция редовния сезон в Националната баскетболна лига за мъже. „Зелените“ имаха възможност до последният кръг от редовния сезона да заемат шесто място, но драматична загуба с 3 точки разлика при гостуването на Рилски спортист в Самоков, ги смъкна с позиция по-надолу. Така тимът воден от баскетболната легенда Георги Младенов ще има изключително труден съперник в плейофите – на четъртфинал Берое среща Левски. Първият двубой е в неделя, 28-ми април, а втората среща е на 1 май в Стара Загора. Разговаряме с изпълнителният директор на клуба Васил Кифев за равносметката до сезона, за проблемите пред отбора и за перспективите клуба.

– Г-н Кифев, редовният сезон в НБЛ приключи, доволен ли сте от представянето на вашия отбор и съответно от класирането до момента? 
– Имахме повече очаквания. Държахме съдбата си в нашите ръце и можехме дори да стигнем по-напред от шестото място, но на този етап явно да сме седми е това, което заслужаваме. Загубихме 15 мача в 4-та четвърт. Сигурно има причина за това. Просто трябва да анализираме причините.

– Усещам нотка на разочарование у вас. Така ли е? 
– Аз лично съм разочарован от седмото място. Ние имахме отбор с най-добрият подавач, най- добрият реализатор, третият най-добър център в първенството, един от най-атрактивните състезатели, най-добрата четворка в България, едни от най-перспективните млади състезатели, най-добрия и най-големият за мен треньорски щаб, най-много време за подготовка, едни от най-добрите условия за работа, създадени от община Стара Загора и нашите спонсори… Имаме и може би едни от най-верните фенове. В Стара Загора – Берое, е религия! И някак си това седмо място ми горчи!

– Все пак до последния кръг бяхте близо до шестата позиция… 

– Мястото в класирането не е толкова важно, според мен! По-скоро беше важно как се представяме с играта си в лигата. Доволни сме обаче, че станахме част от най-интересния шампионат за последните години у нас.

– Трима от американските ви състезатели – Уил Уокър, Мичъл Картър и Реджи Холмс, бойкотираха последната среща с Рилски спортист заради забавяне на заплатите. Това ли е наистина причината… И има ли финансови проблеми в Берое?

– Към датата на мача в Самоков, американците бяха с 4 дни закъснение, на крайния срок за плащане, според договорите им. С парите винаги има проблем, и при най-добрите… винаги не достигат.

– Защо не успяхте да се споразумеете с американците и те да направят евентуално компромис за тази важна среща? 

– Направихме всичко по силите ни да ги убедим да изиграят този мач, но те не го направиха… Изборът беше техен и ние не им се сърдим за това! Това са бизнес отношения, а ние не спазихме нашият ангажимент.

– Разплатихте ли се вече с тях? 
– Не. Искам да поясня, обаче, че всички състезатели са получили заплатите си за месец март. Ситуацията е различна единствено с треньора Георги Младенов, но той беше глобен солидно преди началото на сезона. Използвам възможността да се извиня публично на Георги Младенов за причинения му дискомфорт. Все пак ние не можахме да осигурим нивото на професионализъм, който той постави като условие за пребиваването си в Стара Загора. Но видяхте, че и съставът беше осакатен в най-важният момент и то не по негова вина. За съжаление става ясно, че не можем да отговорим адекватно на амбициите, които той има. Също така, държа да му благодаря за усилията, които той полага за развитието на клуба ни. Дори в най-тежките ситуации, той стисна зъби и поведе отбора. Младенов е роден победител! А Берое не е Лукойл Академик, Левски или друг клуб от този ранг, който на всяка цена търси победите. Ние сме, така да се каже, по ниска топка.

– Предстоят ви четвъртфинален плейоф срещу Левски. Уокър, Картър и Холмс ще участват ли в мачовете? 

– Повтарям, че те не пожелаха да проявят разбиране и ние не им се сърдим! Но в отбора има момчета, които са играли предишните години за Берое дори без заплата и някак си не беше коректно да платим на един или друг, и да пропуснем хората заради, които всъщност е направен този отбор. И те да стоят без пари. Затова решихме: или на всички, или на никой. Американците сами решиха да прекратят тренировките, това беше изцяло техен избор. Сега нашият избор е – да не ползваме услугите им за четвъртфиналите…. И въобще до края на сезона. Защото отново няма да е коректно спрямо тези, които преглътнаха собственото си его, и нужди, и се хвърлиха с цялото си сърце в най-важния ни мач.

– Как реагираха останалите играчи на случващото се през последните дни. През вашите очи какво видяхте и усетихте? 

– Аз мисля, че освен бизнес, има и морал в спорта. Голяма част от отбор уважава това, което ръководството на клуба прави. За мен лично Берое е кауза и аз се гордея с тези, които подкрепиха клуба в тежък момент. Нали знаете, броиш приятелите си, когато си опрян в стената. Само мога да им благодаря! Отново ще подчертая – не съм разочарован от американците. Ние си прекарахме страхотно с тях през този сезон. Единият стана най- добър подавач в лигата (б.а. – Уил Уокър) , другия – реализатор (б.а. – Реджи Хоумс). Според мен третият се разви до един от най-добрите центрове в първенството (б.а. – Мичъл Картър). Ние им подадохме ръка, в момент, в който кариерите им бяха в застой. Мисля, че ще останем приятели!

– Има ли повод за притеснение в клуба? Ще участва ли Берое и през следващия сезон в НБЛ? 

– Вероятно ще се съсредоточим в развитието на по-млади играчи. Освен това не съм сигурен дали в перспектива може да осигурим финансовия комфорт на Георги Младенов. В крайна сметка живеем във време на остра криза, когато през ден се палят хора по улиците. През лятото ние ще се борим до край да осигурим нужното финансиране за участието на отбора и през следващия сезон. Но нямаме самочувствието да кажем, че това ще стане на всяка цена. Имахме дългосрочна перспектива за развитие, но трябва да преосмислим възможностите си.

– След като приключи сезона за Берое, всички ли играчи ще бъдат свободни да си търсят евентуално нови отбори, или ще водите преговори с тях? 

– Разбира се, че всички играчи ще бъдат свободни след края на сезона. Ние ще предложим на една част от тях да останат едва, след като получим яснота за финансовите възможности, които ще имаме. С други думи, чака ни лято, в което трябва да намерим достатъчно средства.

– Интересно, какви бяха целите ви в началото на сезона? 

– Целта на Берое беше да участва в голямата игра за първи път от 40 години, а амбицията ни – да се класираме на максимално високо ниво. Когато стартирахме проекта „Берое“, ние се срещнахме с бъдещият кмет на града г-н Живко Тодоров. Той пое конкретни ангажименти към нас, които дори в най-трудните моменти досега, са спазени. Нямам никакво основание да си помисля, че ситуацията може да се промени до края на сезона. Със сигурност, просто с оглед на промяната в жизнения стандарт в страната, трябва да се настроим според обстоятелствата.

– Какво очаквате от предстоящите двубои с Левски? 

– Да се борим мъжки! Реалностите обаче са, че ние не сме непреодолимо препятствие за Левски. Иска ми се колкото се може повече хора да подкрепят баскетболния Берое на 1 май в зала в Стара Загора!

Коментари

Програма/резултати | Класиране - НБЛ | Класиране - Балканска лига | Магазин

Виж още

Бойко Миленков : Работим ден за ден и не летим в облаците

Oт  17:00 ч . днес вторият отбор на Берое ще се изправи срещу Шумен в ...

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com