понеделник , ноември 29 2021
Извънредни новини

Клубовете в НБЛ с апел за отваряне на залите

Клубовете в НБЛ се обединиха около искането за разхлабване на мерките и за спортовете в зала. Предложението бе подкрепено от всички 9 участници в шампионата. Целта е здравните власти да разхлабят част от ограничителните мерки срещу коронавируса. Подобни стъпки бяха направени в различни сфери в последните дни.
Апелът на клубовете е във връзка предстоящото възобновяване на провеждането на обществени събития на открито и закрито при спазване на определените изисквания.
Още вчера стана ясно, че Министерството на здравеопазването разрешава „провеждането на културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м., носене на защитни маски за лице и използване само на седящи места (за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви)“. От 29.04.2021 г. се разрешават и посещенията в дискотеки, бар-клубове, пиано барове, бар-вариете и нощни барове се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета им и носене на защитни маски за лице от персонала“. От началото на седмицата „посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, извън тези по т. 14, се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета им, ограничено работно време в границите между 6.00 и 23.00 часа и носене на защитни маски за лице от персонала.“

Разхлабването на мерките обаче не включва допускане на публика на спортни мероприятия, като заповедта гласи: „Спортните състезания за всички възрастови групи се провеждат без публика.“

„Считаме, че заетост от 50% няма да застраши здравето на нашите фенове. Залите, в които провеждаме нашите мачове, са достатъчно просторни и са далеч по-големи от една, например, кино или театрална, зала, или пък кафене и ресторант.

Всички спортни хора сме съпричастни към усилията на правителството и на здравните власти за справяне с тежката ситуация около коронавирус пандемията. Досега напълно подкрепяхме разпореждането състезанията да бъдат изцяло при закрити врати, за да може възможно най-бързо ситуацията да се нормализира.

Но сега, съдейки по опита в света, се обръщаме към вас с призив да не блокирате отново изцяло само спорта, защото той е сред секторите, които претърпяха най-тежки поражения от Ковид-19.

Ние, като представителите на най-големите баскетболни клубове у нас, гарантираме, че, като доказано отговорни хора, ще продължим да съблюдаваме спазването до последната буква на  медицинските протоколи“, е становището, зад което всички девет клуба в НБЛ застанаха.

Коментари

Програма/резултати | Класиране - НБЛ | Класиране - Балканска лига | Магазин

Виж още

Берое и Балкан определят последния полуфиналист

Тази вечер в 19:00ч. в Арена „Ботевград“ Балкан и Берое ще изиграят решителния трети двубой ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com