сряда , октомври 27 2021
Извънредни новини

Любо Минчев: „Изпращаме една разочароваща година“

Тази вечер светът изпраща 2020г.. Година, започнала с много надежди, очаквания и пожелания за добро, но превърнала се в изпитание за човечеството. Коронавирусът влезе във всички сфери на нашия живот. Той засегна нормалния начин на живот. Пандемията удари с особена сила спортът и в частност баскетбола. Шампионатът в НБЛ не завърши, феновете останаха извън залите, а несигурността властва и до момента. В последните часове на 2020г. разговаряме със старши треньора на Берое Любо Минчев. Какви бяха изминалите 12 месеца за баскетболния отбор на Стара Загора? Повече от мнението на специалисти:

Г-н Минчев, отброяваме последните часове преди края на тази непредвидима, различна и неприятна 2020г.. Година, преминала изцяло под знака на пандемията с коронавирус. Каква бе 2020г. за мъжкия баскетболен отбор на Берое? 

Това, което мога да кажа е, че изпращаме една разочароваща година. Казвам го предвид амбициите, които имахме, състава, който бяхме сглобили в началото на годината, и незавършването на първенството. Тогава бяхме наясно, че част от играчите идват след прекарани контузии. Въпреки това бяхме убедени, че в игрови ритъм ще навлязат в по-добра форма за решителния етап от шампионата. От тази гледна точка, предвид възможностите на играчите, които бяхме привлекли, годината е разочароваща.

Колко тежко бе за треньори и играчи в периода от март до август, когато на практика липсваше баскетбол?

Отвори се един много голям времеви прозорец, който бе изпълнен с неяснота.

От дистанцията на времето, г-н Минчев, правилно ли бе решението за прекратяване на сезон 2019/2020г. в НБЛ?

От днешна гледна точка, знаейки вече рисковете на вируса и възможностите за противодействие, смятам, че сезонът можеше да бъде завършен. Но в момента това е лесно да се каже. Истината е, че обстановката и неизвестността в този период от пролетта, както и всеобщата паника, направиха много труден друг един развой на събитията. Мога да кажа, че се взе правилно решение. Прекратяването на сезона в България следваше общата вълна, която бе наложена в Европа. Всеки един, който би се противопоставил тогава на такова решение, най-малкото нямаше да бъде разбран. Естествено днес вече по-трезво, по-спокойно можем да кажем, че е имало възможност първенството да продължи.

Колко губи баскетболът от настоящата ситуация, в която срещите се провеждат, но са пред празни трибуни?

Тази обстановка трябва да бъде гледана в два аспекта. От една страна е липсата на фенове и празните трибуни. Това означава по-слаб интерес. Една от големите загуби се явява липсата на емоция по трибуните. Това важи с пълна сила и за привържениците, тъй като усещането пред телевизора се различава от преживяването в залата. Освен емоционалната страна има и финансова. Клубовете в България донякъде разчитат и на тези средства от билети и карти, което неминуемо е удар по тях. Има обаче и един друг аспект, който към момента остава некоментирано и не се разглежда внимателно. Говоря за невъзможността децата да тренират. Смятам, че в ситуация, при която училищата са затворени, много родители щяха да искат да заведат своите деца да спортуват. Спортът като цяло загуби от решението тренировките да не продължат.

Кои бяха най-големите върхове за Берое през годината и респективно най-големите неуспехи? Сещате ли се за конкретния двубои?

Не искам да се спирам на конкретни двубои през годината. Като цяло представянето ни до момента е разочароващо. Натрупахме няколко загуби, а и като игра има какво да искаме. На няколко пъти тази година сглобявахме нов отбор. Имаше срещи, в които действително не се представихме на ниво. Смятам, че като цяло календарната 2020г. бе лоша и неприятна за баскетболния клуб.

Какво си пожелавате за 2021? Оптимист ли сте, че картината ще се промени?

Винаги си пожелаваме преди всичко здраве. Що се отнася до оптимизма, аз лично не вярвам, че ще видим положителна промяна много бързо. Лично аз съм скептичен. Различни анализатори посочват, че живота, който сме имали преди пандемията, вече няма да се случи. Може малко песимистично да звуча, но за себе си съм убеден, че случващото се в света с тази пандемия не е случайно.

Коментари

Програма/резултати | Класиране - НБЛ | Класиране - Балканска лига | Магазин

Виж още

Берое и Балкан определят последния полуфиналист

Тази вечер в 19:00ч. в Арена „Ботевград“ Балкан и Берое ще изиграят решителния трети двубой ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com