Извънредни новини

Александър Янев: Берое е отбор, с който могат да се гонят високи цели

Националът Александър Янев е второто ново попълнение на Берое за предстоящия сезон. Варненецът се завръща в родното първенство след престой в Македония и Хърватска. „Зелено-белите“ стават четвъртият отбор у нас, в който ще играе Александър Янев. Преди това той бе част от тимовете на родния Черно море, Лукойл Академик и Левски. Въпреки че в момента е на лагер с националния отбор и се готви за предквалификациите за световното първенство през следващия месец Сашо се съгласи да отговори на няколко въпроса на beroebasket.com.

Завръщаш се в българското първенство след престой в Македония и Хърватска. Какво те накара да приемеш офертата на Берое?
-Няколко са причините, който ме накараха да взема решението да се върна в България и специално в Берое. Първо, през последните ми два сезона аз съм играл в шест различни отбора, в пет различни страни, което е малко трудно разбираемо и обяснимо как е възможно! Реших, че за следващият сезон ми трябва отбор, в който и с който мога да намеря своето място, своята най-добра игра и да изиграя целия сезон на едно място. Второ, Берое е отбор, с който може да се гонят високи цели, дори по-добри от миналия сезон, което аз искам най-много.

Присъствието на Любо Минчев и на Тихомир Желев в състава беше ли решаващо?
-И двамата ги познавам много добре и сме работили заедно. Добавяме и Пламен Алексиев, защото и той е от Варна. Зад моето решение да играя за Берое стоят и много други причини, но това че се познаваме и ще работим пак заедно е положително за мен.

Какво очакваш от този сезон след като старозагорци направиха силно представяне през миналата година? Смяташ ли че може да повторите тези изяви?
-Да така е, наистина Берое направиха много успешен сезон и се вижда как този отбор всяка една година израства и става фактор в първенството. Но познавайки Любо Минчев който е максималист, другия сезон той няма да се задоволи само с същото, а ще гони по-високи резултати и всички заедно ще се опитаме да направим по-успешен сезон.

През миналата година смени три отбора. Защо се стигна до това?
-Причините са много и не са само в мен. Не искам да ги коментирам и да обиждам някого. Всичко си остава в миналото, но аз лично единствено мога да си взема поука от това. Само да съм здрав и да имам късмет всичко ще върви в правилната посока.

Какви са ти впечатленията от българското първенство в последния сезон докато беше извън страната?

-Миналият сезон беше много интересен и мисля че имаше по-голяма конкуренция от предишни години. Имаше отбори, който не постигнаха добри резултати, а бяха с големи цели в началото на сезона. Пак се вижда че няма отбори, в които да има 17-18-годишни момчета и да им се дава малко време. Всеки гони някакви резултати. А това че не излизат кадри и никой не прави нищо, за което е виновна федерацията, но не е мястото тук да го говоря пък точно аз.

Ако трябва да го сравниш с македонското и хърватското първенство?
-Българското първенство е по-силно от македонското, но по-слабо от хърватското. Това, което ме впечатли в Хърватия е че се работи много с младите и им се дава шанс, въпреки че някои не са готови. На тях им се вярва и за това и толкова хървати излизат в Европа и играят в силни първенства, това е тяхната политика.

Започнахте с две победи в контролите в националния отбор. Какво очакваш от предквалификациите за световното първенство? (б.а-интервюто е правено преди третия контролен мач с Австрия, който националните също спечелиха)
-Да, победихме два пъти Холандия защото бяхме по-подготвени от тях и играхме по добре. Знам че квалификациите няма да бъдат лесни и ние трябва много добре да се подготвим в малкото време, което ни остава. Единственото е да бъдем всички здрави, подготвени, фокусирани и да вярваме че можем да завършим квалификациите на 16 август по най-добрия начин.

Коментари

Програма/резултати | Класиране - НБЛ | Класиране - Балканска лига | Магазин

Виж още

Берое привлече американски гард

Още едно ново попълнение ще се присъедини през следващата седмица към Берое след като ръководството ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com