вторник , април 13 2021
Извънредни новини

Nike

„Найки“ (на английски: Nike, на български често произнасяна грешно „Найк“) е компания, произвеждаща спортни облекла, обувки и оборудване, базирана в щата Орегон, Съединените американски щати.
Приходите ѝ за 2007 г. надвишават $16 милиарда. Към 2008 г. в компанията работят над 30 000 души по света. Основана е през 1964 г. под името „Блу рибън спортс“ от Бил Бауърман и Филип Найт. Името се променя на „Найки“ през 1978 г. на името на гръцката богиня на победата Нике. Много футболни отбори използват „Найки“ (Nike) за техни спонсори. Някои от най-известните футболисти играят с „Найки“: Кристиано Роналдо, Фернандо Торес, Роналдинъо, и др. Повечето от тенисистите на първите места също са рекламни лица на Найки.„Найки“, първоначално известен като Blue Ribbon Sports (синята панделка на спорта), е основан от Университета на Орегон от спортист на име Филип Найт и неговият треньор Бил Бауърман през януари 1964 г. Компанията първоначално работи като дистрибутор на японския производител на обувки Onitsuka Tiger, като прави повечето си продажби на събиранията на Knight’s automobile.
Печалбите на компанията нарастват бързо и през 1966 г. BRS открива първия си магазин на дребно, разположен на Pico Boulevard в Санта Моника, Калифорния. През 1971 г. отношенията между BRS и Onitsuka Тигер наближават своя край. BRS са готови да започнат своя собствена линия обувки, които ще са проектирани по нов начин.
Първият модел с този дизайн е продаден на обществеността под формата на футболни обувки, наречени „Найки“ през лятото на 1971 г. През февруари 1972 г. BRS представя своята първа линия на обувки с името „Найки“, получено от гръцката богиня на победата. През 1978 г. BRS Inc официално се преименува на „Найки“ Inc. Първият професионален спортист, който решава да подпише с BRS/Нике, е Ilie Nastase. Спонсорството на спортисти стана основен маркетингов инструмент за бързо развиваща се компания.
До 1980 г. „Найки“ достига 50% пазарен дял в Съединените щати в обувния пазар и компанията става налична за всички през декември същата година. Първата национална реклама на Нике е пусната през октомври 1982 г. по време на излъчването на Нюйоркския маратон. Рекламите са създадени от рекламната агенция Wieden+Kennedy, които се бяха формирали няколко месеца по-рано през април 1982 г.
Заедно „Найки“ и Wieden+Kennedy създават много незаличими телевизионни реклами и агенцията, продължава да бъде основната за „Найки“ и днес.
През 1980-те год. „Найки“ разширява своята продуктова линия до производството на продукти за още много други спортове и региони в целия свят.

Коментари

Програма/резултати | Класиране - НБЛ | Класиране - Балканска лига | Магазин

Виж още

Берое научава съперниците си в Европа на 3 август

Берое ще научи на 3 август съперниците си във втория по сила турнир в Европа ...

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com