вторник , април 13 2021
Извънредни новини

10 интересни факти за баскетбола

Баскетболът е една от най-популярните игри в съвременния спортен свят, като претърпява редица промени в развитието си през годините. В тази статия ще ви запознаем с някой от най-итересните от тях.
Факт 1
През 1891 учителят в YMCA Спрингфийлд, Масачузец Джеймс Нейсмит измисля баскетболната игра, като първите кошове са били направени от кошници за праскови.
Факт 2
Първата баскетболна среща се провежда на 20-ти януари в далечната 1892 година, като баскетболното игрище по това време е било два пъти по-малко от съвременното игрище в Националната Баскетболна Асоциация (НБА). Броят на играчите във всеки един от отборите е бил 9, а за целия мач е отбелязана само една точка.
Факт 3
През 1913 година за първи път се решава долната част на мрежата да бъде оставена отворена, за да може топката свободно да преминава през нея, докато преди това играчите е трябвало да изваждат коженото кълбо всеки път, когато отбележат точка.
Факт 4
Друго значително подобрение в играта е поставянето на таблата зад кошовете, като първоначалната причина за това нововъведение е доста интересна. Тълпата, която е гледала баскетболните срещи от балконите понякога се е намесвала в играта и е отбивала топката от коша, като таблата, тогава направени от наплетен кабел, са поставени именно за да пречат на хората гледащи мача да достигат до топката.
Факт 5
Първоначално цветът на баскетболните топки е бил кафяв, но поради слабата видимост на коженото кълбо по време на игра се е наложило той да бъде сменен. През 1950 година, Тони Хинкъл се спира на оранжевия цвят, който и до ден днешен се е запазил, като стандард в съвременния баскетбол.
Факт 6
През 1967 година забивките в коша, един от най-атрактивните елементи в баскетбола, е бил забранен. Но за радост на всички фенове на играта той отново е бил разрешен през 1976.
Факт 7
През 1986 за първи път е въведена линията за три точки, като тя се намира на 6.70 или 7.20 метра от центъра на коша.
Факт 8
Майкъл Джордан е една от легендите на съвременния баскетбол, като неговия рекорд от 5,987 отбелязани точки в плейофите все още не е подобрен. С изключителния талант, който притежава Джордан ще остане запомнен завинаги в баскетболната история.
Факт 9
Карим Абдул Джабар все още е рекордьор по най-много отбелязани точки. В своята професионална баскетболна кариера в НБА, която продължава 20 години, той отбелязва внушителните 38,387 точки.
Факт 10
На 2-ри март 1962 година центърът на Филаделфия Уилтън Норман “Уилт” Чембърлейн поставя рекорд по най-много отбелязани точки за един мач, като нанизва сто точки в двубоя срещу Ню Йорк.

Коментари

Програма/резултати | Класиране - НБЛ | Класиране - Балканска лига | Магазин

Виж още

Берое научава съперниците си в Европа на 3 август

Берое ще научи на 3 август съперниците си във втория по сила турнир в Европа ...

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com