вторник , април 13 2021
Извънредни новини

НБА – история

На 3-ти август 1949 година се слага край на продължилата цели три години битка между Баскетболната Асоциация на Америка (БАА) и Националната Баскетболна Лига (НБЛ) за спечелването, както на феновете на играта, така и на играчите. На този ден, преди повече от 62 години, двете лиги се обединяват за да създадат Националната Баскетболна Асоциация (НБА).

Създадената през 1946 БАА започва да се конкурира с вече деветгодишната НБЛ, като се опитва да разчупи хегемонията в баскетбола действаща до този момент. БАА се установяват в по-големите градове на САЩ, а представителите на НБЛ се намират предимно в малки западни градчета като Форт Уейн и Акрон.

И докато мачовете от НБЛ се провеждат в малки спортни салони, то новосъздадената асоциация провежда своите мачове в огромни зали с многохилядна аудитория, като „Бостън Гардън” и емблематичната за Ню Йорк „Медисън Скуеър Гардън”. Така се стига до сезон 1948-49, когато БАА привлича някой от най-добрите играчи на страната, а освен това четири от франчайзите на НБЛ (Минеаполис, Форт Уейн, Индианаполис и Рочестър) преминават към БАА, заедно със своите звезди.

Джордж Микан, който е най-голямата и атрактивна звезда в двете лиги по това време и сам по себе си е можел да гарантира успеха на даден отбор, преминава в БАА с отбора на Минеаполис Лейкърс.

На 3-ти Август 1949 година представители на двете лиги се срещат в офисите на БАА в „Емпайър Стейт Билдинг”, в Ню Йорк за да финализират сделката по сливането. Моурис Подолоф, който е глава на БАА от нейното зараждане, е избран за президент на новосъздадената асоциация.

Новата НБА се състои от 17 отбора, които представляват, както малките населени места, така и големите многомилионни градове из цялата страната. През 50-те години на миналия век някои от отборите прекратяват своето участие заради слабата игра и загубата на своите привърженици. Така до сезон 1954-55 остават само осем отбора.

През тази година лигата прави едно от най-големите нововъведения в играта, които значително променят облика и – това е въвеждането на часовника отмерващ 24 секунди. Така баскетбола става много по-забързан и атрактивен за гледане. По този начин НБА си връща отново хилядите почитатели и благодарение на финансовите облаги прави значителен прогрес през 60-те и 70-те години на миналия век

Коментари

Програма/резултати | Класиране - НБЛ | Класиране - Балканска лига | Магазин

Виж още

Берое научава съперниците си в Европа на 3 август

Берое ще научи на 3 август съперниците си във втория по сила турнир в Европа ...

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com